Monday, March 26, 2007

Bosanska Krajina - Oves SK

1. Edin Memic, 2040 0.5 Alexei Zakharov, 2040

2. Faik Handan, 1979 0-1 Adam Brzezinski, 1955

3. Moharem Feraget, 1783 0-1 Henrik Olsson, 1614

4. Hasan Besic, 1761 0.5 Daniel Askagården, 1624

5. Said Hadzikadunic, 1635 0.5 John Löfgren, 1621

6. Dzenis Krnjic, 1600 0-1 Mats Pistol, 1531

7, Dieraldin Hadzic, 1600 0-1 Mathias Lundell, 1426

8. Mithat Kobasic, 1545 0-1 Karl Eriksson, 1445

Snitt Bosanska Krajina: 1743 Snitt Oves SK: 1657

Nästan hela vägen fram

Vi hade inför sista ronden inte seriesegern i egna händer utan var tvungna att förlita oss på Landskronaseger mot Mladost. Det enda vi kunde göra för att ha chans på seriesegern var att ta poäng mot Bosanska Krajina. Och som vi gjorde det!

På pappret såg det relativt jämnt ut men ändå tufft utifrån vår synvinkel, de hade en något högre snittrejting. Detta återspeglades inte under matchen, tvärtom, redan kvart över tolv gav Adam Brzezinski Oves SK ledningen efter att hans motståndare ställt bort en pjäs i en ställning där han hade knapp fördel.

Detta var inte nog utan Oves stod på klar vinst på ett flertal andra bräden. Det såg ut att bli defilering mot segern för Oves SK.

Den nya vinnande Karl var den som snabbast tog rygg på Adam och strax efter halv ett var ställningen 2-0. I samma ögonblick som Karl vunnit spurtade såväl Mats som Mathias mot mållinjen och för en åskådare såg det närmast komiskt ut när tre partier fick ett närapå simultant slut. Mats, visade målfotot senare, var den som gav Oves 3-0 medan Mathias fick nöja sig med att bärga den fjärde poängen, ingen skugga över hans insats dock, efter ett fint mattangrepp.

Nu uppstod tillfälligt, något som i den här matchen skulle kunna kallas för stiltje, och det dröjde ända till ettiden innan Henrik Olsson på bord 3 kunde bryta igenom motståndarens outvecklade ställning och ge Oves ointagliga 5-0.

När matchen redan var avgjord följde en snabb remi utav John Löfgren i bättre ställning. Honky stod för en mirakulös räddning när han lurade sin motståndare på fullpoängaren genom att plocka ut remischackar i ett parti som bara några drag tidigare såg hopplöst förlorat ut. Honky var nöjd efteråt och kände sig, med all rätt, som en vinnare.

Det var endast på bord 1 som ett någorlunda jämnt och välspelat parti utkämpandes. Oves Alexei Zakharov hade haft ett våldsamt angrepp som aldrig riktigt slog igenom och efter ett fruktlöst pjäsoffer tvingades Alexei att kvittera ut remi genom remischackar. Slutresultatet skrevs således 6,5-1,5 i Oves favör.

Trots den fina säsongsavslutningen räckte inte Oves hela vägen fram utan fick nöja sig med andraplatsen. Mladost vann nämligen med förkrossande 6-2 borta mot Landskrona och försvarade därmed sin serieledning med besked.

Oves SK blev tack vare sin fina insats kvalificerade till spel i division 2.

Ett stort grattis till alla Oveslirare som ställt upp och kämpat under säsongen!

Monday, March 12, 2007

Adjö serieseger?

Oves SK lyckades inte med att koppla greppet om divison 3.12 utan fick nöja sig med oavgjort hemma mot En Passant II. Gästerna hade för dagen mönstrat sitt bästa lag för säsongen och det såg på förhand ut att kunna bli tufft. Oves var favoriter på de högre borden medan det såg en aning mörkare ut på de lägre.

Pålitlig som vanligt var förstabordsspelaren Alexei Zakharov, han vann kvalitet som svart och kunde efter vissa mödor till sist manövrera ut motståndet.

På andrabordet satt Adam Brzezinski i matchens längsta parti, frenetiskt jagandes en vinst som skulle inneburit seger för Oves SK. Tillfället spelades upp men förbisågs av Adam och därefter rann det snabbt ut i ett remislutspel vilket fastställde slutresultatet till 4-4.

På tredjebordet visade Henrik att hans LASK-rejting på 1610 är härdat genom idel turneringsspel och han kunde efter vissa svårigheter vinna en Benoni som svart efter två bondeoffer.

Mats-Erik Pistol lyckades för dagen inte riktigt fullt ut som vit mot sicillianskt. Som vit hade han vissa angreppschanser men kom aldrig till något direkt avgörande och hamnade i ett slutspel med bonde under som inte gick att hålla.

Mathias, sittandes på bord 5 för dagen, hade en lugn dag på jobbet och bärgade med enkelhet en fullpoängare till Oves efter ett vackert angrepp på motståndarens kung.

På bord 6 gjorde Torkel Richert comeback efter att ha vilat från seriespelet i omkring 1,5 år. Dessvärre gjorde sig ringrostigheten sig påmind, förlust för Torkel och Oves.

Även på bord 7 hade vi för dagen en lirare, Jonathan Åhlfeldt, som vilat en längre tid från seriespelet. Som svart fick han en något svagare bondestruktur än motståndaren men det var aldrig någon fara för poängförlust utan fredspipa röktes.

Magnus Manson var först klar i dagens match, tyvärr blev det dock förlust för Manson trots en något bättre ställning efter öppningsfasen.

Slutresultatet blev som tidigare nämnts 4-4 och detta innebar att Oves SK tappade serieledningen till jagande KIFK Mladost.

Innebär detta ett adjö till alla vackra drömmar om halländska sommarstäder gråmulna söndagsmorgnar i oktober? Det behöver det absolut inte göra då Mladost har en tuff bortamatch i sista ronden mot tabelltrean Landskrona SK.

Kanske kan vi få en fingervisning genom att vända blickarna mot LASK:s vidare öden i Elitserien med finalspel som går av stapeln 16:e-18:e mars i Västerås. Dessa båda klubbars öden har som både jag och LASK:s Magnus Nylund hävdat, varit tätt sammanknutna denna säsong. I senaste ronden tappade båda klubbarna poäng i matcher som kunde betytt klara grepp om respektive serie.

Således, lycka till i kampen om elitserieguldet LASK! Gör det för Lund och för Oves!