Sunday, July 15, 2007

Avslutning

Adam Brzezinski slutade tvåa i sin Klass I och Henrik likaså i Klass II. Det är inte utan grämelser som Oveslirarna försöker nöja sig med sina hedrande andraplatser. Adam var en halvpoäng ifrån att ta steget upp i Mästarklassen och om Henrik inte hade satt bort sin dam i rond två utan vunnit eller till och med endast tagit en remi där, hade han stått som segrare i sin grupp vilket inneburit Klass I-status för honom.

Som förening kan vi alla glädjas åt att Oves SK blev bästa lundaklubb. Med två andraplatser skrapade vi ihop 4p i klubb-SM. LASK mäktade endast med att erhålla 3p trots fler starter än Oves SK.

Vi vill samtidigt passa på att gratulera Hans Tikkanen, LASK, till IM-titel och en plats i nästa års SM-grupp efter en meriterande seger i Mästare-Elit.

Bästa klubb ifrån Skåne blev Bara Bönder. Ett extra stort grattis till Nils Grandelius som blev svensk juniormästare och därmed får chansen att spela om SM-guldet nästa år.

Slutspurten

Efter de tre första ronderna stod Adam Brzezinski på 50% och Henrik Olsson hade endast tagit 33%. En uppryckning var nödvändig. Det valdes olika filosofier. Adam Brzezinski gick med tunga steg mot "Södra station", på väg hem till det bedövande förortslivet, men slank som tur är in en sväng på Glada stinsen där han tränade lätt och fann inspiration som lyfte hans spel för resten av veckan.

Henrik Olsson valde det lugna och stillsamma familjelivet och kan vara glad för att hans motståndare istället hade övertränat. I rond 4 mötte Henrik en motståndare som dök upp en halvtimme för sent och spelade ett mycket tveksamt Berlinerförsvar. Henrik spelade upp en fin angreppsställning men hans förmåga hann aldrig sättas på prov förrän hans motståndare missade matt i ett drag.

Adam fick ett tufft och svängigt parti, där fördelen enligt Fritz svängde närapå från drag till drag. I tidsnöden missade dock Gilbert Jansson en kombination som troligen hade lett till vinst. Istället gjorde han istället ett avgörande misstag senare i tidsnöden och sedan lät aldrig Adam honom få någon mer luft utan kunde forcerat byta av alla pjäser till ett bondesslutspel med pjäs mer.

På väg hem från spellokalen såg vi Henriks motståndare sörja sin förlust och försöka komma tillrätta med sina känslor i en park. Men inga sånger hördes och inga kärleksord till hans mor yppades. Oveshjältarna gick trötta vidare hemåt för att förbereda sig inför nästa rond.

Henrik ställdes mot Viktor Vas, vars bror Peter spelar i JSM. Henrik hade uppmärksammat att Peter kartlagt Viktors motståndare i inledningen av varje rond och var rejält nervös att råka ut för en stark prepp. Nervositeten steg under partiets inledning till den grad att Henrik valde att spela Drakvarianten för första gången i ett tävlingsparti. I en klassisk drake hamnade Henrik en aning snett men tack vare aktiva torn lyckades han i slutspelet enkelt utjämna och ro en remi i hamn.

Adam ställdes mot ett franskt försvar och när svart tidigt drog på sig svagheter valde Adam att slita upp kungsflygeln med ett tidigt g4, tack vare lite flyt gick det hela relativt smidigt och smärtfritt och andra raka segern noterades i protokollet.

Efter denna den femte av sju ronder var det dags för ett träningsutbyte mellan Järfälla SK och Oves SK. Helge Wademark, Mästarelitspelare, och Adams ungdomstränare Stephan Kring var Järfällas representanter. Omgivningarna var förträffliga på Glada stinsen och en bättre träning är svår att föreställa sig.

Mycket riktigt gav också träningen resultat. Både Adam och Henrik fick in fina preppar och gjorde processen kort med sina motståndare i hyggligt välspelade partier. Kvällen avrundades på Glada stinsen med snabb genomgång av partierna följt av tidig hemgång för att hinna vila inför den sista ronden som startade tidigt på morgonen.

Adam fick möta ett Orangutangförsvar men tack vare vissa förberedelser vållade det inte några större problem. Efter en kombination som vann bonde fick Adam en monsterspringare mot en dålig löpare och resten var en enkel formsak. Femte raka segern!

Henrik kom bra ut i en Svesjnikov och satte rejäl press i centrum varpå motståndaren dukade under och satte bort en pjäs. Segern innebar att Henrik på de sista fem ronderna snappade åt sig fyra poäng.

Godkända avslutningar för båda Oveshjältarna med andra ord.

Thursday, July 12, 2007

Bloggen rikskänd!

I rond 3 ställdes Henrik Olsson mot ett modernt försvar som han hade förberett en variant emot. Henrik tog ett litet initiativ men kunde inte erhålla något varaktigt, istället var det sakta men säkert motståndaren som drog åt tumskruvarna. Snart var alla Henriks pjäser uppbundna i försvar men tack vare att alla pjäser koordinerade väl med varandra kunde inte något genombrott åstadkommas. Utgången blev till sist remi efter nära 7 timmars kämpande.

I efteranalysen blev det känt att motståndaren hade googlat Henrik och kunnat extrahera information från denna blog om hans spelstil genom att lägga ihop pusselbit efter pusselbit. Det som stämde bäst enligt honom var Henriks "optimala" tidsanvändande.

Adam ställdes mot gruppfavoriten, klart högst rankade Michael Backman. Det blev ett mycket tufft parti där till sist Adam grep initiativet genom ett angrepp på kungsflygeln. Backman försvarade sig förtjänstfullt samtidigt som inte Adam utnyttjade sina bästa möjligheter. Det blev en gemensam tidsnöd där Adam vid drag 40 hade en minut på sig för att byta dam för en trolig remi. Istället stekte han ner sig, glömmer bort tidsnöden och genomför sent omsider sitt drag. Det är först när han ska till att anteckna i protokollet som han inser vad han gjort, ett ögonkast mot klockan och ett brist på pokerfejs ger även motståndaren vetskap om vad som hänt. Katastrof för Adam Brzezinski i rond 3. 0-1.

Wednesday, July 11, 2007

Oves SK historiskt!

Årets SM stod för en bottennotering i deltagarantal trots två historiska SM-starter. Adam Brzezinski och Henrik Olsson gör Oves SK:s första SM-starter då de har begett sig utomsocknes, hela vägen från Lund till de lite kallare och kargare delarna av vårt land. Årets SM är nämligen förlagt till Eriksdalshallen i Stockholm.

Många är motståndarna som ställer sig frågande till varifrån vi kommer, vem Ove är och så vidare. Samma gamla vanliga visa vill säga. Det finns ingen anledning att fortsätta med detta dryga försnack, låt oss istället återge all action som vi har tränat till var sen måndagskväll och därmed var väl förberedda inför.

Rond 1

Henrik Olsson får den tuffaste starten rent psykologiskt. Han ställs mot en kille som spelar blint, mannen han möter är synskadad. Han har 1715 i rejting och ett litet bräde där pjäserna sitter fastkilade i brädet där han kan fingra fritt och på ren känsla avgöra vad som bör göras i nästa drag. Det blir ett tufft parti i franskt framskjutningsvarianten. Henrik har initiativet men sin vana trogen har ont om tid på klockan och bjuder remi i tidsnöden vilket accepteras efter 2 sekunders betänketid.

Adam Brzezinski ställdes mot Jonatan Westerberg som under den första SM-veckan kvalificerat sig till junior-SM 2008. Adam hamnade tidigt bonde under utan någon större kompensation och när motståndaren bjöd remi var det Adam som inte behövde mer 2 sekunders betänketid innan han accepterade.

Rond 2

Henrik Olsson kom bra ut i sin Pelle och tillägnade sig en merbonde. Han avböjde motståndarens remianbud i tidsnöden och fortsatte spela på vinst. Några drag efter att tidsnöden var avklarad stod han mycket bättre men stod för en rejäl blunder som förlorade damen. 1-0.

Adam Brzezinski fick spela draken och hamnade snäppet bättre men missade de taktiska möjligheterna som stod till buds och till sist var han likt i första ronden en bonde ner. Efter att hans moståndare spelat vårdslöst på vinst ebbade partiet ut och verkade sluta remi men efter ett par taktiska förbiseenden kunde Adam vända och vinna.

Fortsättning följer...