Monday, October 29, 2007

Seger i säsongspremiären!

Oves Sk inledde årets säsong storstilat och skickade hem gästande Helsingborgs ASK med en svidande 4,5-3,5förlust. Enligt deras rejtinglista kunde de skickat ett lag som på pappret hade kunnat ge oss förnedrande förlustsiffror men det aktuella laget för dagen var endast knappa favoriter.

Oveslirarna vädrade morgonluft, från att ha känt sig uträknade på förhand till att känna att möjligheterna till matchseger låg fullt inom räckhåll.

På förhand framstod första och åttonde bord som matchens nyckelpartier. Det var på dessa bord som gästerna var störst favoriter, de övriga sex borden var löjeväckande jämna rejtingmässigt.

Alexei Zakharov inledde Oves poängplockning med en meriterande seger mot Helsingborgs ess Tomas Rosell. Detta skedde med de svarta pjäserna i ett väl genomfört parti. Tyvärr lyckades inte Manson lika bra som underdog på bord åtta. Chanserna fanns där, i överflöd, och det måste betraktas som ren otur att Manson inte vann utan åkte på en snöplig förlust.

Mattias stod för en stabil insats när han fick möta Engelskt försvar och sakta men säkert pulvriserade han motståndarens kungsflygel. Något motspel fanns aldrig i sikte, en säker etta!

Bloggen kan också gratulera debutanten Joel Persson till en lyckad debut i Oveströjan. Ett säkert vunnet drakslutspel är inte att ringakta och det blir intressant att följa nykomlingens fortsatta framfart i seriespelet.

Dessvärre förlorade vi snöpligt på både bord tre och fyra. Henrik Olsson hamnade bonde under i ett springarslutspel, det blev senare två. Trots två bönder under gavs han chansen att spela sig tillbaka. Henrik tog sin chans, fick upp en klar remiställning när ett räknefel fällde honom denna dag. Daniel Askagården kom fint ur öppningen, för en gångs skull, men blev sedan tillbakapressad och fick ont om tid. I Daniels tidsnöd försöker sig hans motståndare på en kombination som vid korrekt spel från Daniels sida hade lett till merpjäs. I tidsnöden fann han inte denna och bloggen noterar att detta var Daniels första förlust i seriespelet på två år.

Efter tidsnöden kunde all nervositet släppas och det var dags att börja dra på smilbanden. I tidsnöden på bord 2 missade Adam Brzezinskis motståndare flera fortsättningar som hade utjämnat om inte till och med tagit över den fördel Adam innehaft under i stort sett hela partiet. Efter de sista hastigt genomförda dragen stod det klart att svart var hjälplöst förlorad och Adam gett Oves ledningen med 4-3.

Kvarvarande kombatanten Mats Pistol hamnade således i det angenäma läge att han med merbonde i ett torn- och springarslutspel kunde nöja sig med remi vilket också blev partiutgången. 4,5-3,5.

Det var kul för klubben att ta denna mycket viktiga seger. Det stärker självförtroendet inför kommande matcher. Vi möter inte de andra lagens rejtinglistor utan det lag de väljer att ställa på benen. Vi får dock hoppas att några lag lyckas slå oss. Schack är inte så kul att det är värt besväret att bege sig till Göteborg för bortamatcherna.

Alexei Zakharov, 2081 - Tomas Rosell, 2226 1-0
Adam Brzezinski, 2058 - Stefan Håkansson, 2050 1-0
Henrik Olsson, 1760 - Peter Grandsjö, 1778 0-1
Daniel Askagården, 1671 - Håkan Gustafsson, 1673 0-1
Joel Persson, 1600 - Edgar Marton, 1617 1-0
Mats Pistol, 1560 - Ronny Sandström, 1553 0,5-0-5
Mathias Lundell, 1500 - Torbjörn Nilsson, 1485 1-0
Magnus Manson, 1337 - Sejfo Agovic, 1387 0-1