Thursday, February 28, 2008

Förlust mot Limhamn... Igen!

Oves SK - Limhamns SK III 2-6

Alexei Zakharov, 2109 - Daniel Wakeham, 2012 0,5
Adam Brzezinski, 2059 - Kenneth Westin, 1966 1-0
Henrik Olsson, 1788 - Per Lindkvist, 1860 0-1
Mats-Erik Pistol, 1596 - Pär Träff, 1837 0,5
Mathias Lundell, 1522 - Kamelia Tadjerbashi, 1829 0-1
Karl Eriksson, ? - Johan Berntsen, 1823 0-1
Jonathan Åhlfeldt, ? - Bertil Olsson, 1810 0-1
Magnus Manson, ? - Mats Chronblad, 1793 0-1

Ett revanschsuget Oves SK förlorade, trots de stora förlustsiffrorna, snöpligt i näst sista ronden utav seriespelet. Detta innebar andra raka förlusten, att det var mot ännu ett limhamnslag gör inte saken bättre.

Matchbilden var från början en som vi är vana vid att se när Oves SK spelar. Trots ett något starkare motståndarlag överpresterar flera ovesspelare. Den här gången räckte det inte hela vägen utan vi tvingades inkassera ett par snöpliga förluster vid första tidskontrollen och siffrorna rann därmed iväg.

Limhamn inledde poängskörden tidigt på morgonen då Manson förväxlade ett par varianter i franskt och förlorade sin dam tidigt. 0-1. Denna ledning stod sig inte allt för länge. På bord 2 hade Adam Brzezinski utfört ett spekulativt löparoffer på f7. Datormaskinen hävdar svart fördel men det är alltid svårt att försvara sig och det fanns tillräckligt med falluckor för att Oves SK skulle kvittera matchen. 1-1.

På bord 3 och 4 hade ovesspelarna hamnat en aning snett i öppningen medan vi stod åtminstone hyggligt till riktigt bra på bord 5-7. Henrik lyckades aldrig reparera den skada hans ställning led i öppningsspelet. Partiet var trots det spännande då han för en gångs skull hade bättre tid än sin motståndare. I vad som till sist blev en gemensam tidsnödsduell lyckades tyvärr limhamnsspelaren med att dra det längsta strået. Mats lyckades dock vända sitt parti till fördel och missade tyvärr ett bondedrag som med största sannolikhet bärgat hela poängen. Strax efter den incidenten röktes det fredspipa på bord 4.

Kalle hade spelat upp en fin ställning som vit i Caro-Kann men någonstans på vägen gick det snett. Sakta men säkert fick svart spel på damflygeln och Kalle gick vilse någonstans i variantdjungeln och fick inkassera en förlust. Trots ett underläge på 3,5-1,5 såg det ut som om Oves skulle kunna klara oavgjort.

Alexei såg ut att kunna hålla en något sämre ställning som svart. Det kanske till och med förhöll sig som så att om vitspelaren skulle försöka för hårt att spela på vinst skulle Alexei kunna utnyttja sin bondemajoritet på damflygeln. Något sådant scenario blev aldrig aktuellt efter att Oves SK under ett par katastrofala minuter förlorat på såväl bord 5 som 7.

På femtebordet hade Mathias under lång tid hållt den vita kungen under belägring och inkasserat ett par bönder för det. I fyrtionde och sista draget blir det istället kollaps. Det fanns möjligheter att vinna vits dam eller för den delen lugnt byta dam och köra hem slutspelet med 3 merbönder. Istället blev det en väldigt olycklig dambortsättning. Trist avslutning på ett annars väl genomfört parti.

Ungefär samtidigt hade Jonatans "lättvunna" slutspel med kvalitet över blivit allt mer oklart efter några passiva torndrag. Vinstchanserna fanns fortfarande kvar men debaclet fullbordades när Jonatans kung blev matt mitt på brädet.

Efter detta beslöt spelarna på bord 1 att det inte längre var intressant att fortsätta spelandet. Remiutgången på bord 1 innebar att bortalaget tilltvålat oss med 6-2.

Nu återstår endast matchen mot Mladost men den är ändå inte helt betydelselös. Förra säsongen var de klart bättre än oss och vi förlorade stort med 6,5-1,5. Det resultatet bör vi väl kunna förbättra, eller vad säger ni?

Wednesday, February 27, 2008

Storstryk i seriefinalen

Först och främst vill jag be om ursäkt för de sena uppdateringarna på sistone. Bloggen är inte nedlagd utan det skall bli bot och bättring framöver, hoppas jag. Med vänliga hälsningar /Ove

Oves SK (1740) - Limhamns SK II (2079) 2-6

Alexei Zakharov, 2109 - Conny Holst, 2237 0-1
Adam Brzezinski, 2059 - Anders Nylén, 2238 0-1
Henrik Olsson, 1788 - Jan-Åke Hansson, 2049 0,5
Joel Persson, 1645 - Schass Innab, 2036 0-1
Daniel Askagården, 1682 - Håkan Tjärnemo, 2023 0,5
Mats-Erik Pistol, 1596 - Peter Lauritzson, 2022 0-1
Torkel Richert, 1520 - Daniel Abrahamsson, 2014 0-1
Mathias Lundell, 1522 - Daniel Wakeham, 2012 1-0

Storebrorklubben här i Lund, LASK, hade någon vecka tidigare i allra högsta grad visat att även ett högrankat Limhamn går att få bukt med. Oves SK lyckades inte alls med någon liknande bedrift.

För dagen var Limhamn alldeles för starka. Endast 2 partipoäng insamlades, istället ansamlades under dagen allt fler om och men till vår nackdel . Det brukar väl vara så när motståndet är bättre.

Alexei Zakharov och Adam Brzezinski spelade upp jämna ställningar mot sitt motstånd men satte bort sig.

Om bara Torkel Richert hade hittat remischackarna i sitt parti eller om Joel bara hittat något utav de drag som hade ökat hans öppningsfördel, gett honom vinstchanser.

Det är bara att gratulera de ovesspelare som inte gjorde bort sig. Det blev några fina rejtingpoäng för Daniel Askagården och Henrik Olsson som lyckades hålla sina partier jämna och fick remi. Allra bäst gick det för Mathias Lundell som lyckades vinna ett fullständigt galet angreppsparti mot ett motstånd som hade närapå 500 rejtingpoäng mer. Starkt!

Förvisso blev förlustsiffrorna stora, det laget vi mötte idag var en klass bättre än oss. Samtidigt går det inte låta bli att dra en aning på smilbanden och tänka på den dagen när allt stämmer i vårt spel, då kan det mycket väl bli ett starkt motståndarlag som i efterhand sitter där med alla om och men.

Bloggen ställer sig frågande till hur "icke namngiven limhamnspatriark" behandlar gäster då han med ett väsande "här går vi efter rejting" körde bort Adam Brzezinski från det gästande laget ur den stol han tillfälligt uppehöll sig på. Spelaren i fråga har omkring 15 års erfarenhet av allsvenskt spel men har aldrig varit med om något liknande beteende i en schacklokal.

Bloggen kan samtidigt konstatera att det var tur det inte hände i sandlådan.