Tuesday, April 28, 2009

GM Yuri Drozdovskij

Segraren i 2009 års Scandinavian Open heter GM Yuri Drozdovskij. En inte oväsentlig del utav ukrainarens poängskörd kom från att han slog lundaspelare på löpande band, nämligen Hans Tikkanen, Daniel Semcesen och sist och minst Nils Grandelius.

Detta var inte första gången som han besegrade lundaspelare. Redan 2006 slog han Oves SK:s egen Mats-Erik Pistol i en simultan. Nedan följer historien med Mats egna ord:

"Slaktaren från Odessa slog nämligen undertecknad i simultan i Odessa hamn 2006. Åskådare var exempelvis Ivanchuk och Gaprindashvili. Jag tror också att slaktaren från Odessa slagit Brynell innan dess men han är ju inte Lunda-spelare." -mep

I ett andra brev till bloggen beskriver Mats partiet mer detaljerat och avslöjar att Henrik antagligen hade klarat sig bättre:

"Slaktaren från Odessa spelade d4 och fick benoni mot sig. Tidig springarmanöver till c4 gav för stort tryck på d6 bonden som föll varvid partiet var förlorat. Rätt motmedicin är en [Nimzovitzk] piruett vilket undertecknad inte visste om. Henrik hade bjudit bättre motstånd." -mep

Bloggen tycker att det här var ett kul initiativ från Mats, kul att kunna publicera något nytt i vårens nyhetstorka. Sensmoralen torde bli något i stil med att vi i Oves SK inte nöjer oss med lite däng, vi ska ha däng först.