Sunday, May 24, 2009

Deltalift open

Tre spelare stark var truppen av Ovesspelare, Adam, Henrik och Mats, som begav sig till Laholm för att spela i Deltalift open 2009. De var där med och bidrog till nytt deltagarerekord, 102 st anmälda spelare. Välförtjänt tyckte ovesspelarna som brukar trivas i Laholm.

Förberedelserna inför resan inleddes med vaccination emot äventyrligheter på Bakfickan i Laholm (som för övrigt hade slagit igen) på Ariman i Lund. Detta för att kunna hålla sig pigga och starka hela turneringen. Det lyckades ganska bra även om vissa utav spelarna kände av biverkningar under hela torsdagen.

I första ronden var det bara Adam som lyckades vinna och detta mot ovesvännen Lorenzo Valle, som vi sprungit på tidigare i bland annat Mragelturneringarna i Lund. Mats och Henrik hade tuff lottning. Mats förlorade snabbt medan Henrik blev mer nedmald.

I andra ronden fick Henrik en snabb resa mot första poängen medan Mats ännu en gång tvingades bita i gräset. Adam ställdes mot en spelare som tilldelats första rondens skrällpris och var riktigt illa ute men slank turligt undan med en halv poäng.

I den sista utav snabbschacksronderna ställde Henrik till det ordentligt och slog för första gången till och tog hela poängen mot en 2000-spelare. Starkt! Mats fick chansen att sätta matt i sitt parti mot Filipsson d.y. Adam hamnade återigen i trubbel och återigen krävdes det lite tur för att kamma hem hälften av poängen.

Efter första dagens snabbschacksspel hade Adam och Henrik kammat hem två poäng och Mats en.

I det första längre partiet ställdes Adam mot ännu en spelare som tagit rondskrällspris i senaste ronden. Denna gången gick det bättre och hela poängen kunde till sist bärgas i ett långt slutspel. Kämpigt! Henrik som satt på bordet jämte Adam fick in en prepp och lyckades skrälla. Hans motståndare gav helt plötsligt upp, mitt under brinnande parti vad det verkar som. Ännu en 2000-skalp för Henrik om än en märklig sådan. Mats råkade illa ut i en Benoni och fick det kämpigt, i en sämre ställning satte han bort en pjäs och gav upp.

I andra ronden, dag 2, ställdes Henrik mot Tomas Rosell från Helsingborg. Henrik kom en aning snett i ett drakparti men lyckades hitta spel och var inte helt utan chanser men förlorade till sist. Mats tog tillvara på att hans motståndare ville att Mats skulle bli av med en utav sina kungliga försvarare till priset av en kvalitet. Något angrepp kom aldrig utan Mats vann komfortabelt. Adam ställdes mot Inna Agrest och offrade kvalitet för angrepp. Han lyckades aldrig hitta någon fortsättning som föll sig tillräckligt attraktiv utan var beredd att ta dragupprepning och bjöd remi vilket accepterades.

Efter dag 2 hade Adam 3,5p, Henrik 3p och Mats 2p.

I första ronden, på turneringens sista dag, lyckades Adam vinna ett parti mot duktiga Jörgen Karlsson från Västervik i småland. Ett smålandsderby som Adam blev mycket glad över att vinna. Henrik förlorade medan Mats till slut fick nöja sig med remi mot Roger Karlsson från arrangörsföreningen. Mycket tråkigt för Mats som hade fått in en fin prepp och hade stort övertag men till sist fick han nöja sig med halva poängen.

Sista ronden blev en dålig rond för merparten av oveslirarna. Henrik spelade ett tufft parti mot Angelina Fransson som han till sist förlorade. Mats motståndare spelade en märklig variant av engelskt men Mats tappade tråden och när ställningen till slut blev vidöppen blev motståndarens surrande löparpar för starkt. Sur förlust. Adam ställdes mot Limhamns Conny Holst och efter 16 drag röktes det fredspipa. Det var Adam som bjöd. Bekvämlighet och tanken på att gå obesegrad genom turneringen var främsta anledningen.

Med detta lyckades Adam ta 5p och klättra in på topp 10. Henrik hade det tufft mot slutet efter sin starka inledning men var nöjd med att ha slagit ett par 2000-spelare medan Mats var mer missnöjd med sin insats.

För er som vill se partier och bilder från turneringen kan jag rekommendera hemsidan. Det är ett fantastiskt jobb som gjorts med att knacka in partier. Värt all beröm!