Saturday, September 20, 2008

Hallstahammar open

En delegation bestående av tre medlemmar ur Oves SK begav sig uppåt landet för att deltaga i Hallstahammmar open. Väldigt långt uppåt landet.

Hallstahammar är en gammal bruksort med metallindustri som kärna för samhället. Bulten och Kanthal är ortens viktigaste näringar. Närmaste stad är Västerås, 15 minuter med tåg.

Ortens historia kan kortfattat beskrivas i viktiga årtal som:

1628 - Hallstahammars historia får sin början i och med att den första smedjan byggs i Trångfors.

1795 - Strömsholms kanal invigs.

1873 - Bultfabriks Aktiebolaget grundas.

1931 - AB Kanthal, vilket skulle komma att bli ett av ortens största industriföretag, grundas.

2008 - Den femtonde upplagan av Hallstahammar open besöks av tre förväntansfulla delegater från Oves SK.

Om tävlingen:

De första fyra ronderna revs av med 20-minuterspartier. Rond 5-8 har tidskontrollen 30 drag på 90 minuter och sedan skall partiet avslutas på 30 minuter.

Rond 1:
Henrik åkte på däng mot 2241 i Pirc, inget han ville snacka om. Mats blev utspelad mot en rejält högre rankad motståndare. Brzezinski vann däremot programenligt som svart mot lägre rankat motstånd men främst för att han spelade draken. Den är aldrig trevlig att möta.

Rond 2:
Henrik förlorade ännu ett parti liksom Adam som inte lyckades vålla GM Ralf Åkesson några större problem. Mats Pistol rosade marknaden med en seger mot en 1800-lirare.

Rond 3:
Henrik fick en lett match och vann mot Aavo Urbel. Hela Ovesdelegationen tyckte det var balt att Henrik äntligen fick vinna.

Adam fick också en relativt enkel resa eftersom han som svart blev utmanad i ett drakparti. Draken är aldrig trevlig att möta.

Mats Pistol torskade.

Rond 4:
Adam fick kämpa för remi som vit mot lägre rankat motstånd och avslutade den första tävlingsdagen lätt bitter. Henrik vann efter att motståndaren trodde sig genomföra ett snyggt skenoffer medan det i själva verket gav Henrik möjligheten att avböja och positionellt mörda motståndet. Mats hamnade i en tidsnödsduell och motståndaren fick mattspel varpå Mats snart förlorade... på tid.

Sammanfattning dag 1:

Lokalen är för trång. Endast på de allra översta borden sitter spelarna bekvämt medan majoriteten får trängas och sparka smalben. Ovesdelegationen bävade inför dag 2, då protokollföringen skulle bli obligatorisk.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home